Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δημιουργία ενός Suse Studio Appliance

Φτιάξτε εύκολα τα δικά σας πλήρη έκδοχα Suse μέσω ενός broswer (Firefox, Explorer κλπ). Μπήτε στην ιστοσελίδα www.susestudio.com και εγγραφείτε πηγαίνωντας στο Create account/Sign in όπως βλέπετε στην εικόνα 1. Αφού εγγραφείτε θα σας στήλουν στο email που δώσατε κατά τη διαδικασία της εγγραφή σας τον κωδικό ενεργοποίησης για να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας στο Suse Studio. Αφού ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
 
Εικόνα 1

Στο Choose a base template που βλέπετε στην εικόνα 2 παρακάτω θα διαλέξετε το desktop με ένα κλικ στην αντίστοιχη μπίλια.

 
Εικόνα 2

Στο Select your architecture που βλέπετε στην εικόνα 3 παρακάτω θα διαλέξετε την πλατφόρμα hardware με ένα κλικ στην αντίστοιχη μπίλια και στο Name your appliance θα γράψετε την ονομασία που θέλετε να του δώσετε και θα πατήσετε ακριβώς από κάτω το πράσινο πλαίσιο που γράφει Create appliance.

 Εικόνα 3

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το παράθυρο της εικόνας 4. Θα επιλέξετε κάποιο όνομα που θέλετε. Τα τρέχοντα στατιστικά του συστήματος που φτιάχνετε εμφανίζονται αριστερά και με κάθε επιλογή που κάνετε αυτόματα ανανεώνονται.

 Εικόνα 4

Στην συνέχεια θα πάμε στο software όπως βλέπετε στην εικόνα 5. Εκεί θα επιλέξετε πακέτα που θέλετε να μπουν στο suse που φτιάχνετε. Επιπλέον από εκεί μπορείτε να ψάξετε για πακέτα που θα προσθέσετε ή που θα βγάλετε. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε αποθετήρια ή να ανεβάσετε τα δικά σας RPMs με ένα κλικ στα σχετικά links.


Εικόνα 5

Στη συνέχεια θα πάτε στο Configuration το οποίο είναι για ρυθμίσεις της οποίες θα δείτε παρακάτω και στην εικόνα 6. Στην επιλογή Personalize (εικόνα 7) μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του συστήματος σας αλλάζοντας το appliance logo και το appliance background διαλέγοντας από τις έτοιμες λογότυπα - ταπετσαρίες ή ανεβάζοντας τα δικάς σας. Εκτός από την αλλαγή του συστήματο σας μπορείτε να προσθέσετε χρήστες, να κάνετε ρυθμίσεις τοπικοποίησης στην επιλογή General (εικόνα 8), εφαρμογές και σκριπτάκια αυτόματης εκκίνησης.

 
Εικόνα 6-8

 
Εικόνα 7

Στη συνέχεια εαν θέλετε για να ανεβάσετε δικά σας αρχεία Single files και Archives των μορφών (.tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tgz, or .zip) θα πάτε στην επιλογή Files όπως βλέπετε στην εικόνα 9. Μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία από τον υπολογιστή σας πατώντας το upload file... αλλά και να προσθέσετε αρχεία από ιστοσελίδες πατώντας το add from the web (url)... βάζοντας το url της ιστοσελίδας για το αρχείο που θέλετε στο Location (http or ftp), δείτε την εικόνα 10.

 
Εικόνα 9


Εικόνα 10

Αφού κάνατε όλα τα παραπάνω βήματα θα πάτε στο Build στην επιλογή Create appliance για να επιλέξετε σε τι ακριβώς θέλετε να τρέχει το δικό σας suse που φτιάξατε, δηλαδή στο Default format θα επιλέξετε από που θέλετε να τρέχει σαν πρώτη επιλογή και στο Additional format να τσεκάρετε γενικότερα σε τι ακριβώς θέλετε να τρέχει και τέλος στην επιλογή version να γράψετε τον αριθμό της έκδοσης σας. Αφού τελειώσετε αυτά θα πατήσετε το πράσινο κουμπί που γράφει Build για να δημιουργηθεί το δικό σας Suse. Δείτε τα στην εικόνα 11.

Εικόνα 11

Και τώρα το τέλος είναι να κατεβάσετε το Suse που φτιάξατε αφού φυσικά τελειώσει η διαδικασία δημιουργίας του με το Build και να το κάψετε σε ένα cd ή dvd ανάλογα με την χωριτικότητα που έχει. Λέω να το κάψετε για το λόγo ότι είναι σε μορφή iso.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου